HALAMAN

Khamis, 29 Disember 2011

HADIAH HARI LAHIR DARI JABATAN

assalamualaikum...
sebulan lebih telah berlalu...
tup...tup... hari ini...
aku terima hadiah dari jabatan sempena hari lahir ku pada 17/11/2011...
jadi,genap sudah lah umur ku 28 TAHUN pada tarikh tersebut..

sempena perhimpunan bulanan jabatan hari ini untuk bulan terakhir 2011...
biro serantau,telah memilih kalangan staff yang lahir pada bulan 11 dan 12 untuk mererima hadiah sempena hari lahir masing-masing...

antara yang ku terima adalah,
1) kad ucapan



2) cenderahati dari jabatan

                    jug beserta gelas dari IKEA




ini adalah hadiah ketiga ku terima dari jabatan sempena hari lahirku.ini bermakna,telah 3 tahun aku berkhidmat di jabatan ini.

Jumaat, 23 Disember 2011

Rahsia Menawan Hati Pasangan

Sebuah rumahtangga yang bahagian pasti ada nilai-nilai yang selalu mereka terapkan dalam seharian kehidupan mereka. Apakah rahsia-rahsia kebahagian mereka. Ingin tahu lebih lanjut ayuh jejak penulisan Suri yang seterusnya.
Peluk dan ciumlah pasangan anda kerana pasangan yang sering melakukan begini akan membuatkan hati pasangan anda merasa damai tiap kali di peluk erat pasti kasih yang bersemi akan mekar seiringan dengan ketulusan hati dan tanggungjawab.

Usiklah pasangan anda takala dia sedang rancak berkata-kata. Anda apa lagi kuislah pipi pasangan anda, or hidungnya. Lepas itu larilah hee. Bukan ke manis cara gurawan sebegitu heeee..

Urutlah pasangan anda tanpa di pinta. Bukankah ia merupakan salah satu perkara yang menyenangkan hati pasangan anda. Jika pasangan anda meminta seolah-olah anda akan beranggapan diri anda persis tukang urut ar pulak hee. Sambil mengurut sambil beristfar bukan ke bagus janglah asyik bercerita hal rumahtangga sahaja bosan deh..

Bukalah telinga anda untuk mendengar segala bebelan pasangan anda. Ingat tanpa bebelan tu sebenarnya tidak mungkin sampai sekarang anda akan menjadi lebih baik dari sebelum ini hee.. Lihat sebagai salah salah satu contoh sahaja, tingkah-laku anda sebelum mengenali pasangan anda mesti anda seorang yang berat tulang dalam membantu dia menguruskan kerja-kerja rumah. Nah sekarang anda rajin. Maka sikap sebegitu harus di banggakan kerana bebelan dia kepada anda ternyata tidak sia-sia malah membuahkan hasil bukan. Itu menandakan bebelan pasangan anda ada kebaikannya dalam kehidupan anda dan pasangan.

Ketawa dan beringatlah selalu. Dalam rumahtangga pasti ada hilai tawa. Jangan katakan duka tapi harus beringat setiap laluan yang duka itu sebenarnya penawar untuk menemui sebuah kebahagiaan. Biar ketawa dan berigat tapi jangan ketawa lupa atas apa yang telah di harungi bersama-sama. Pasangan yang ketawa dan beringat biasanya mereka-mereka ini akan meniti kehidupan dengan lebih berhati-hati sebab mereka tahu kehidupan ynag dahulu banyak mengajar mereka tentang kesukaran, kehidupan di jalani dengan penuh kesabaran.

Jagalah makan ,minum hatta pakaian pasangan anda sebaik yang mungkin. Biarlah air tangan masakan anda menitis di masakan tapi bukan pada air tangan yang lain. Kasih sayang seorang pecinta akan meresap rasa itu pada setiap aura masakan yang dihidangkan. Penyediaan kelengkapan adalah kewibawaan seorang insan ibarat menyediakan diri anda ke medan perang. Besiap dan bertungkus-lumuslah dalam setiap perkara yang baik itu amat-amat di senangi olehNYA. Pahala usah di kira sebab ia sedia menanti untuk di timbang sahaja
 
renung-renungkan lah...moga ia menjadi landasan untuk supaya rumahtangga kekal hingga ke akhir hayat.....AMIN.

tolong VOTE team saya BOLEH!!!!!!

ASSALAMUALAIKUm,....
dan selamat pagi semua...

hari ni..saya nak minta tolong pada kawan-kawan boleh..
tolong VOTE saya..

semalam saya ada join contest anjuran DIGI TELECOMMUNICATION untuk menang hadiah yang disediakan...

syarat dia,kena dapatkan vote tertinggi untuk memenangi hadiah tersebut.
hope,ada yang sudi untuk VOTE team saya.

untuk VOTE,boleh klik sini

Khamis, 22 Disember 2011

Farid Kamil & Diana Danielle Bakal Naik Pelamin?

22 Dis – Tiga tahun mereka menyulam cinta sebagai sepasang kekasih dan hubungan itu pernah terputus pada satu ketika dulu, namum bak kata pepatah, 'kalau dah jodoh tak mana', mereka kembali bersama bercinta sekitar bulan Mei lalu apabila Diana sendiri mengesahkan di laman sosial Twitter peribadinya.




Ini bukan main romantik lagi apabila mereka datang bersama dengan menaiki satu kereta ketika menghadiri sidang media filem terbaru mereka, "Hantu Gangster", di Taman Pengkalan Batu, Klang baru-baru ini.



Pasangan ini yang sedar akan kehadiran media ketika berada di lokasi cuba untuk tidak duduk bersama, malah ketika sesi fotografi beramai-ramai bersama pengarah dan pelakon lain, Diana tidak mahu duduk bersebelahan dengan kekasihnya itu.



Apabila mereka diminta untuk mengambil gambar bersama, dengan pantas mereka menolak. Dan ketika Farid ditanya mengenai hubungan mereka seterusnya, ini jawapan yang diberi Farid.



"Kami menunggu seru ke arah kebaikan. InsyaAllah, kita tunggu dan lihat saja. Ada juga perbincangan yang terperinci tentang perkara itu, tapi bila tarikhnya, tak diketahui lagi," ujarnya.



Pada masa sama, Diana tidak menafikan bahawa mereka ada berbincang untuk membawa hubungan mereka ke peringkat seterusnya.



"Setakat ini hubungan kami berdua 'okay'. Tidak dinafikan kami ada bercakap mengenai perkahwinan, tetapi bercakap tak sama dan berbeza sekali dengan merealisasikannya. Lagipun, saya baru 20 tahun, untuk pikul tanggungjawab isteri itu, saya kena pastikan yang saya sudah betul-betul bersedia. Malah, salah satu sebab perkara ini agak lambat sikit sebab saya merancang untuk menyambung pelajaran dulu," jelas Diana.

Selasa, 20 Disember 2011

"Zul Masih Masih Sayangkan Abby Abadi"

20 Dis – Tiga tahun menyulam cinta dan kasih sayang bersama pelakon, Abby Abadi, namun bintang siri "Gerak Khas" , Zulkifli Ariffin atau lebih mesra dengan nama Zul Ariffin, terpaksa akur dengan ketentuan takdir apabila akhirnya berpisah tanpa sebab yang kukuh.




Zul memberitahu walaupun sudah berpisah, ia tidak menghalangnya dari terus berhubung dengan bekas kekasihnya itu. Dan Zul memberitahu bahawa dia masih mengambil tahu mengenai perkembangan diri Abby dan tiga anaknya melalui laman sosial Facebook milik Abby.



Pelakon bertubuh sasa ini turut memberitahu bahawa dia dan Abby masih baik dan dia menghormati Abby sebagai seorang kawan. Zul juga menggambarkan bekas kekasihnya itu sebagai the best person yang pernah mucul dalam hidupnya selain dari keluargannya.



"Hubungan saya dengan Abby masih baik. Kadang-kadang kami saling bertanya khabar melalui panggilan telefon atau pun berbalas SMS. Hubungan kami dah habis, tapi perasaan sayang kepadanya itu masih ada. Kerana percintaan kami bukan terbina selama tiga hari, tetapi tiga tahun lamanya."



"Sudah tentu ia masih berbekas di hati saya. Apatahlagi biasanya kalau kita kenal rapat dengan seseorang itu, 5% tentang dirinya pasti ada pada diri kita", katanya



Sementara itu, ketika ditanya adakah dia akan kembali menjalinkan hubungan dengan bekas penyanyi kumpulan Elite itu, pemuda berusia 25 tahun ini dengan ringkas menjawab, 'mungkin'.



"Jodoh dan maut di tangan Tuhan. Jadi sama ada kami akan bersama semula atau tidak, tunggu dan lihat pada takdir Ilahi. Mungkin ya atau tidak kita tidak tahu apa yang berlaku masa depan."



"Malah sehingga ke hari ini, jika orang masih kaitkan saya dengannya, saya langsung tidak ada masalah kerana kami masih berkawan dan berhubung bertanya khabar," katanya ketika ditemui pada pelancaran filem "Penanggal".



Zul dan Abby dilaporkan berpisah pada Oktober lalu, selepas Abby menyatakan sendiri di laman blognya peribadinya.

Isnin, 12 Disember 2011

Larian Jom! Kitar Semula 2011

 

assalamualaikum...

sesiapa yang bekerja area putrajaya mesti tau pasal larian nie kan?jadi,korang dah daftar belum?kalau belum...jom kita berdaftar sekarang..disamping tu kita boleh menjaga kesihatan kita...
mana2 yang rasa nak kurus tu,selain dari xmakan,korang leh juga kurus dengan join larian nie...sambil tu boleh cergaskan badan...larian nie ditujukan kepada mereka yang berminat serta sihat tubuh badan...

tarikh: 18 disember 2011
tempat: presint 2,putrajaya
bayaran : percuma & ADA SYARAT LAIN...




 contoh t-shirt


contoh bib


laluan untuk larian 7km ( dari presint 2 - picc dan patah balik)


laluan bagi larian 3km


aturcara majlis

BERMINAT NAK JOIN, CLICK SINI UNTUK PENDAFTARAN
 LARIAN KITAR SEMULA

Jumaat, 9 Disember 2011

SUNWAY education Day!!!

Explore, Experience and Enjoy!



Sunway Education Day is happening on the 17th and 18th December 2011.



Come and explore the many exciting pathways to your dream careers with our insightful talks and showcases, or drop by and have a chat with Sunway Education experts who will guide you to your choice of university or preferred profession.



Prepare yourself to be fascinated by our Campus Showcase, Culinary Masterpiece, Works of Art by talented students and career test on the Education Day.



Don’t miss out this great opportunity!

Pekeliling Gaji SBPA 2012

Pekeliling Gaji SBPA 2012 baru akan keluar tidak lama sahaja lagi disebabkan Rang Undang- Undang Pembekalan 2012 telah pun diluluskan di Dewan Rakyat pada 23/11/2011 jam 10:33 malam yang lalu. Dan….antara perkongsian maklumat yang kami terima setakat ini berkenaan dengan dengan sistem gaji SBPA baru 2012 ialah :


Mana-mana kakitangan kerajaan yang dinilai tidak mampu menjalankan tugas secara fizikal dan mental, akan disarankan supaya berhenti. Manakala kepada kakitangan kerajaan yang cemerlang tetapi disebabkan tiada promotion jawatan dalam organisasi tersebut, anda dinasihatkan supaya bersara dengan berbekalkan PERKS yang lumayan.

Walaubagaimanapun, kepada sesiapa yang berada dalam pengurusan premier dijangka agak kurang selamat. Pencapaian mereka ini akan diukur berdasarkan outcome & kesan, bukan lagi output seperti yang sebelumnya.

Akan wujud pelbagai lapisan gred seperti berikut (secara kasar) :

Premier
Jusa
Pengurusan Tinggi
Pengurusan dan Profesional
Pelaksana


Kalau diikutkan gred Premier dan Pelaksana adalah merupakan gred baru yg diwujudkan bagi mewujudkan kategori penjawat awam yang telah digred semula mengikut keperluan organisasi.

Maksudnya kalau ambil gred bawah sekali iaitu Pelaksana, seseorang yang sekarang ini hanya bertugas sebagai pemandu, kenalah ada multiskill, mampu buat kerja tambahan yang lain seperti jadi tukang bancuh kopi, tukang photostat, tukang taip, tukang angkat telepon dan lain-lain lepas ini.

3) Skim SBPA Gaji Baru 2012. Penilaian Markah Penjawat Awam

Bagi sistem gaji SBPA yang baru ini, markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam. Secara kasar akan dinilai seperti berikut :

Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%
Markah 75 % – tiada kenaikan
Markah 70 % – disyorkan tamat perkhidmatan



4) Jadual Gaji SBPA 2012 Baru : Sistem Gaji Baru

Mengikut formula yang digunakan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) selepas menjalankan kajian, secara kasarnya, gaji penjawat awam bermula daripada jawatan KSN adalah seperti berikut :


Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000

Antara intipati pelaksanaan SBPA yang dipersetujui oleh Kerajaan adalah seperti berikut:


1. Pelaksanaan transformasi Perkhidmatan Awam melalui lima (5) inisiatif iaitu Perkhidmatan Awam yang kejat (lean civil service), kepimpinan dinamik, modal insan berkualiti, Perkhidmatan Awam yang fleksibel dan saraan yang kompetitif;

2. Pewujudan Pelan Induk Saraan Perkhidmatan Awam (PISA) bagi melaksanakan rombakan sistem saraan Perkhidmatan Awam secara tersusun.

3. Pengekalan prinsip-prinsip saraan yang berkuat kuasa dengan penambahan empat (4) prinsip baru iaitu kadar upah untuk kerja mengikut Kumpulan Perkhidmatan, kadar upah untuk individu berdasarkan bakat, keupayaan dan pengalaman, kadar upah untuk kerja bagi individu (subject matter expert) serta kadar upah tambahan untuk kerja mengikut prestasi;

4. Pembentukan hierarki Perkhidmatan Awam yang terdiri daripada empat (4) peringkat iaitu Kumpulan Premier, Kumpulan Pengurusan Tertinggi, Kumpulan Pengurusan dan Profesional,serta Kumpulan Pelaksana yang menggantikan Kumpulan Sokongan;

5. Peruntukan gaji secara single point tanpa Kenaikan Gaji Tahunan kepada Kumpulan Premier dan konsep Jadual Gaji Minimum-Maksimum kepada Kumpulan Pengurusan Tertinggi dengan Kenaikan Gaji Tahunan diberi mengikut pencapaian prestasi;

6. Peruntukan Jadual Gaji Sebaris kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana;

7. Pelaksanaan enam (6) strategi untuk merealisasi inisiatif Perkhidmatan Awam yang kejat iaitu kawalan saiz Perkhidmatan Awam (right-sizing), kajian pertindihan fungsi antara agensi (duplication), penjajaran fungsi utama perkhidmatan (realignment), perkhidmatan yang boleh diserah urus (outsourcing), perekayasaan proses kerja (business process reengineering) dan kajian semakan skim perkhidmatan (revision);

8. Penambahbaikan laluan kerjaya Pegawai Perkhidmatan Pendidikan melalui pelaksanaan konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru dengan memberi fokus kepada Laluan Pengajaran dan Pembelajaran (LPDP);

9. Penambahbaikan laluan kerjaya pegawai dan anggota dalam Senarai Tugas Am ATM berdasarkan subject matter expert

dalam bidang-bidang kritikal dengan diberi kenaikan gred gaji tanpa bersandarkan kepada pangkat;

10. Pemberian peningkatan gred gaji yang setara dengan gred kenaikan pangkat tanpa dinaikkan pangkat ke jawatan kosong kepada pegawai yang diiktiraf sebagai subject matter expert;

11. Pengenalan Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) yang mengandungi dua (2) komponen iaitu Penilaian Kompetensi dan Potensi (PKP), dan Program Pembangunan Kompetensi dan Potensi (BKP) bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan;

12. Perluasan pemberian kemudahan Cuti Belajar Bergaji Penuh kepada pegawai dalam Kumpulan Pelaksana bagi membolehkan pegawai mengikuti latihan kemahiran di bawah program SkillsMalaysia;

13. Pengekalan prinsip-prinsip pemberian elaun sedia ada dan penambatan kadar bagi empat (4) elaun yang pada ketika ini kadarnya ditentukan berdasarkan gaji iaitu Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal, Bayaran Insentif Subjek Pendidikan, Bayaran Insentif Wilayah dan Bayaran Insentif Pedalaman;

14. Pengekalan prinsip-prinsip pemberian kemudahan sedia ada dengan penambahbaikan melalui Program Keseimbangan Kehidupan dan Kerjaya yang memperkenalkan pelaksanaan dasar bekerja dari rumah;

15. Pemansuhan dasar pelepasan dengan izin yang diganti dengan dasar pelepasan jawatan bagi mempertingkat mobiliti pegawai dalam perkhidmatan;

16. Pelaksanaan Dasar Pemisah (Exit Policy) kepada penjawat awam yang berprestasi rendah dan mereka yang memilih untuk meninggalkan perkhidmatan;

17. Penyelarasan pencen kepada pesara Perkhidmatan Awam secara peratusan berasaskan kajian berkala kos sara hidup berkuat kuasa mulai 1 Januari 2013;

18. Peningkatan umur persaraan wajib dari 58 tahun ke 60 tahun bertujuan mengekalkan pegawai mahir di dalam perkhidmatan;

19. Pengekalan pegawai yang menolak SBPA di bawah sistem saraannya, skim perkhidmatan dan syarat perkhidmatan sedia ada (SSM)

Rabu, 7 Disember 2011

menangi VIP hOLIDAY!!!!!!

Answer two super simple questions to win a VIP holiday! profile image





Answer two super simple questions to win a VIP holiday!




Win an amazing holiday or a complete car makeover with Proton’s VIP Programme! Answer two simple questions to win a VIP holiday or share your love through words, videos or photos and you migh...
 
cara untuk join, CLICK HERE

Selasa, 6 Disember 2011

WWF-Malaysia



kepada yang sayangkan haiwan...boleh berdaftar di sini untuk volunteer

Malaysia's snorkeling destinations are in deep trouble. Act fast.

The Coral Triangle feeds 120 million people and has the highest concentration of coral species in the world. Support WWF's MYCoralTriangle Campaign: Help save the Coral Triangle and save your seafo...

menangi blackberry Hari Ini!!!!!





U -Mobile ingin menghadiahkan  TEN BlackBerry® smartphones yang boleh direbut
!!!!!!!
Peluang anda memenangi a brand new BlackBerry® smartphone apabila mendaftar secara UNLIMITED Prepaid BlackBerry® Internet Service (BIS).

Choose from:




Contest Period: 17 November – 31 December 2011




****untuk mendaftar,klik sini********


I want to win a BlackBerry Smartphone!

All you have to do is subscribe to a Prepaid BIS plan of your choice within the contest period!

Subscriptions can be made via the following channels:





Prizes

A) For Daily & Weekly subscribers:

One BlackBerry Smartphone to be given out each week



One (1) unit of BlackBerry® Torch™ 9800 (24th Nov 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Bold™ 9780 (1st Dec 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Bold™ 9780 (8th Dec 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Bold™ 9780 (15th Dec 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Bold™ 9780 (22nd Dec 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Bold™ 9780 (29th Dec 2011)














B) For Monthly subscribers:


Two BlackBerry Smartphones to be given out each month






•One (1) unit of BlackBerry® Torch™ 9800 (30th Nov 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Torch™ 9810 (30th Nov 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Torch™ 9800 (31st Dec 2011)


•One (1) unit of BlackBerry® Torch™ 9810 (31st Dec 2011)

Khamis, 1 Disember 2011

'GA Silaturrahim'


klik banner untuk join

due date: 19.12.2011

Insan yang istimewa dalam hidup saya: anak-anak


Ucapan : Doa ibu....
 moga korang akan menjadi anak yang soleh dan solehah kepada ibu dan abah.

Referrer: owner sendiri


tagg:

Giveaway From Korea & Sydney


klik banner untuk join

anjuran: syazanazura
due date: 25.12.2011

*hope ada luck*


TASKA OH TASKA

ASSALAMUALIKUM.....
Lama rasanya dah x bercerita di sini..
banyak hal / cerita yang berlaku sebenarnya...
tapi,xdan n xberkesempatan nak bercerita di sini..

rasanya...
baru minggu nie je betul2 duk kat office..
2 minggu sudah,memanjang je sibuknya...
dengan
latihan KAWAD KAKI....
PERSIDANGANNYA di Kelantan...
memang ler sibuk kan????

tapi,  kat sini saya bukan pasal benda tu semua...
saya nak bertanya mengenai
TAbiKA/Preschool di PUTRAJAYA  ni.
pening ler nak cari tabika  untuk anak teruna saya yang 5 tahun. 

sama ada

 TABIKA KEMAS
TABIKA PERPADUAN
TABIKA SWASTA

agak2 yang mana ok
dan pelajarannya pun bagus

ada sapa2 info x mengenainya?
tolong saya boleh....

kasi no yang boleh dihubungi
dan lagi bagus kalau tau rate dia sekali...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...